بررسی شیوع علائم اضطراب و غم پس از زایمان و عوامل مؤثر بر آندر خانم‌های دارای حاملگی پرخطر

· 1 min read
بررسی شیوع علائم اضطراب و غم پس از زایمان و عوامل مؤثر بر آندر خانم‌های دارای حاملگی پرخطر

گرچه این یک بیماری جدی است که نیاز به کمک حرفه ای دارد، اما قابل درمان است. به زنانی که مشکوک به روان پریشی پس از زایمان هستند توصیه می شود با پزشک خود تماس بگیرند یا در شرایط اضطراری با اورژانس تماس بگیرند. اصطلاح روانشناختی این عبارت “افکار سرزده” است و وقتی PPD با این افکار همراه باشد اغلب از آن به عنوان OCD پس از زایمان (اختلال وسواس اجباری) یاد می شود. مطالعاتی که در این زمینه انجام شد نشان داد که تا ۱۱ درصد زنان ممکن است علائم OCD پس از زایمان را تجربه کنند. طبق نتایج آزمایشاتی که در این زمینه انجام شده است، از هر ۷ زن ۱ نفر آن را تجربه می کند و تقریباً نیمی از این زنان سابقه افسردگی قبلی ندارند. هنگامی که با PPD دست و پنجه نرم می کنید، دانستن این که شما تنها نیستید، بسیار راحت کننده است و بسیاری از زنان دیگر نیز قبلاً در این مسیر قرار داشته اند.
گزارشات بالینی نشان می‌دهند که افسردگی پس از زایمان یک اختلال روحی گذرا و کوتاه مدت نبوده و ممکن است حتی تا چند سال طول بکشد. در موارد نادر، یک زن ممکن است پس از زایمان دچار روان‌پریشی شود که این عارضه یک بیماری بسیار جدی بوده و سلامت مادر و کودک را به شدت در معرض آسیب و خطر قرار می‌دهد. از این رو در اغلب کشورهای جهان خدمات متفاوتی برای شناسایی افسردگی پس از زایمان تازه مادران و بهبود آن در نظر گرفته شده است. 62 درصد از زایمان‌ها در این مطالعه سزارین بودند و از نظر سطح تحصیلات، بیشترین فراوانی (6/39 درصد) مربوط به افراد با مدرک دیپلم بود. به لحاظ اشتغال نیز بیشتر مادران (4/89 درصد) خانه‌دار بودند. شایان ذکر است که 27 درصد از بارداری‌ها در این مطالعه ناخواسته بود.
قرار نیست مادرها را به خاطر ابتلا به افسردگی پس از زایمان تنبیه یا سرزنش کرد! یادتان باشد افسردگی پس از زایمان اصلا ربطی به اینکه مادر چه کارهایی کرده یا نکرده ندارد. تحقیقات دانشگاهی نشان می‌دهد که ابتلا به افسردگی پس از زایمان به ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی مربوط است.
می توانید یاد بگیرید که این افکار را تغییر دهید که اثر مثبت بر روی دیگر علائم داشته باشند. برخی از روان درمانی ها می توانند به شما کمک کنند که چگونه افسردگی خود را در غالب رابطه خود ویا آنچه در گذشته بر شما افتاده است درک کنید. در حدود 7 از 10 زنانی که داروهای ضد افسردگی در طول حاملگی را قطع می کنند مریضیشان بعد از قطع دارو عود می کند. باید در مورد ریسک و منفعت ادامهء درمان در حاملگی و شیر دهی بحث کنید. زنانی که قبلا مبتلا به چندین بیماری های شدید روانی، به ویژه اختلال دوقطبی،بوده اند بیشتر در معرض خطر بیماری روانی پس از زایمان هستند.
پزشک به شما خواهد گفت که آیا درمان دارویی ضروری است یا خیر، اما باید توجه داشت که بهبود موفقیت آمیز در مادرانی دیده شد که درمان دارویی را ترجیح ندادند، زیرا آنها در دوران شیردهی بودند، اما فقط تحت درمان بودند. افسردگی پس از زایمان یک اختلال خلقی است که علائم افسردگی اساسی در چهار هفته پس از تولد ظاهر می شود. پس از زایمان، سطح هورمون های جنسی همچون استروژن و پروژسترون به طور چشمگیری در بدن مادر کاهش می یابد.
اما با این حال، باز هم می‌گویم که اگر اطلاعات الانم را چندین ماه پیش در اختیار داشتم، اینقدر سختی نمی‌کشیدم و می‌توانستم مادرِ فوق العاده بهتری برای کودکم باشم. البته امروزه منابع خوبی در اینترنت برای این بیماری یافت می‌شود، اما زمانی که من به دنبال راه حل و هویت درست بیماری ام می‌گشتم، هیچ منبع دقیقی برای این موضوع ایجاد نشده بود. از این روی، مجبور بودم که تمام مقالات مربوط به افسردگی پس از زایمان را بخوانم، تا شاید در گوشه‌ای از آن‌ها به نشانه‌های من نیز اشاره شده باشد.
بانوانی که گرفتار تله اضطراب بعد زایمان هستند در صورت بروز هر اشتباه یا مشکلی خود را سرزنش می نمایند و دچار احساس گناه می شوند. لذا درمان اضطراب بعد زایمان از آنجایی اهمیت پیدا می کند که گاهی این اضطراب سبک زندگی بانوان را مختل می سازد و ایشان نمی تواند میزان اضطراب خود را کنترل نماید. اضطراب گاهی می تواند دلیل مشخصی داشته باشد ولیکن گاهی افراد بدون هیچ دلیل واضحی دچار ترس شدید و اضطراب می شوند که می توان بیشتر به بانوانی اشاره نماییم که پس از زایمان دچار این تله اضطرابی می شوند. هومکا مجموعه ارائه‌ دهنده خدمات سلامت در منزل و محل کار است. هومکا یک «آزمایشگاه» یا «مرکز درمانی» نیست بلکه تلاش می‌کند تا از طریق اتصال کاربران به آزمایشگاه‌های معتبر، پرستاران کارآزموده و پزشکان متخصص، انجام خدمات سلامت در محل را برای کاربران تسهیل نماید. به یاد داشته باشید که تنهایی می‌تواند افکار منفی را تقویت کند.
کاری انجام دهید که از آن لذت می‌برید، همچنین زمانی را برای بودن با همسر یا دوستان خود قرار دهید. درمان می‌تواند شامل ترکیبی از داروها، ازجمله آنتی سایکوزها، تثبیت کننده‌های خلق و بنزودیازپین‌ها، باشد. همسر، خانواده و دوست خود را جدی بگیرید اگر می گوید که دیگر نمی خواهد زندگی کند یا می خواهد به خود ضربه بزند. اجازه دهید که دیگران به شما در کارهای خانه، خرید و نگهداری از فرزندان دیگرتان کمک کنند. اطمینان پیدا کنید که برای افسردگی در حاملگی درمان پیدا کنید.
تحقیقات نشان داده اغلب افراد بعد از تولد نوزاد دچار افسردگی پس از زایمان می شودند که این مسئله تنها مختص زنان نیست. 75 درصد از والدین بعد از زایمان دچار بلوز نوزادی ، 15 درصد از آنها دچار افسردگی PPD و از هر 1000 نفر یک نفر دچار روان پریشی پس از زایمان می شود. مطالعات نشان داده اند که CBT در کنار مصرف دارو می تواند علائم افسردگی پس از زایمان را به طور نسبی کاهش دهد. CBT شامل یادگیری و استفاده از تکنیک‌ها و استراتژی‌هایی است که فرد را قادر می‌سازد تا به کمک آنها الگوهای فکری و رفتاری خود را تغییر دهد. مهارت‌ حل مسئله یا کنار آمدن با موقعیت‌های دشوار و برقراری ارتباط با اطرافیان بخشی از َشیوه های درمانی CBT است.
این اختلال به علائم مختلفی از جمله افکار نگران‌کننده، احساسات تنش‌زا و مشکلات جسمی مثل خستگی منجر می‌شود.  اضطراب پس از زایمان  از نگرانی‌های معمولی والدین شدیدتر است. این نوع اضطراب می‌تواند به قدری شدید باشد که توانایی‌ها و زندگی روزمره‌ی فرد را مختل کند. آنچه این نگرانی را از نگرانی‌های معمول تازه مادران متمایز می‌کند این است که نگرانی‌ها به هیچ مشکل یا تهدید واقعی مربوط نیستند. پس از تولد نوزاد، پزشک ممکن است معاینه زودهنگام پس از زایمان را برای بررسی علائم و نشانه‌های افسردگی پس از زایمان توصیه کند.
ممکن است به اطمینان خاطر از طرف همسر،مراقب بهداشت و یا پزشک خود نیازمند باشید. ممکن است دراز بکشید بدون اینکه خواب بروید و در مورد چیز های مختلف نگران باشید. ممکن است در طول شب بیدار شوید در حالی که کودک شما خواب است. عدم اعتماد به توانایی افرادی که به فرآیند زایمان کمک می‌کنند. اضطراب، واکنشی است که هنگام احساس ناامنی یا تهدید آن را تجربه می‌کنیم.
به همین خاطر محققان برای پیشگیری از عوارض تغییر ناگهانی این هورمون ها، مادر پس از زایمان از هورمون درمانی برای مدیریت و درمان این افسردگی استفاده نماید. کاهش شدید هورمون ها (استروژن و پروژسترون) در بدن پس از زایمان، ممکن است بروز افسردگی بعد از زایمان را تشدید کند. همچنین هورمون های تولید شده توسط غده تیروئید بعد از زایمان به شدت کاهش می باید و موجب بروز احساس خستگی، تنبلی و افسردگی را در در مادران می شود. اضطراب پس از زایمان من، پس از چندین ماه و ایجاد تغییرات شگرف برنامه‌های روزانه ام از بین رفت.